LIONS CLUBS INTERNATIONAL

През 1917 г. един чикагски застрахователен агент на име Мелвин Джоунс убедил своя обеден клуб – “Бизнес кръга” от Чикаго, че клубът трябва да се съюзи с други независими клубове, за да формират една национална организация, която да бъде посветена не само в изграждането на бизнес и социална мрежа, но и на утвърждаването на общността като цяло. Сред групите, които били поканени била и Асоциацията на Лайънс Клубовете с председател д-р В. Р. Уудс и главна квартира в Евънсвил, Индиана. По време на срещата – 7 юни вече съществували няколко Лайънс клубове, като някои от тях били учредени през 1916 г.

“Бизнес кръга” и другите клубове се споразумели да се обединят под името Lions и през октомври в Далас, Тексас бил свикан конгрес. 36 делегати представляващи 22 клуба от девет страни определили името “Lions Clubs” и избрали Уудс за първия президент. Конгресът дефинирал, каква трябва да стане Асоциацията. Били приети Конституция, Устав и Етичен кодекс, цветовете пурпурно лилаво и златно, и бил даден старт на Целите на Лайънс Клубовете – да служат без печалба и да поддържат най-високите стандарти на поведение в бизнеса и в професиите си.

 

Асоциацията става “Международна” с формирането на клуб в Уиндзор, Онтарио, Канада през 1920 г. Клубове са организирани по-късно в Мексико, Китай и Куба. През 1935 г. Панама става домакин на първия клуб в Централна Америка; първият клуб в Южна Америка е учреден в Колумбия през следващата година. Първо Швеция, а след това и Франция вкарват Европа в Асоциацията през 1948 г. Япония е имала клубове още през 1952 г., а така наречения “Източен блок” е “отблокиран” през 1989 г. с учредяването на клубове в Унгария, Полша и Естония. През 1990 г. е чартиран клуб в Москва.

 

Емблемата на LCI се състои от син кръг, символизиращ Земята и златна буква „L“ в  центъра. Отстрани на кръга са разположени два лъвовидни профила, обърнати навън от центъра. Думата „Лъвове“ се появява в горната част, а в дъното – „Международен“. Лъвовете са изправени пред минало и бъдеще – показващи гордост от наследството и увереност в бъдещето.

 

Мисия: Да се ​​даде възможност на доброволците да служат на своите общности, да отговорят на хуманитарните нужди, да насърчават мира и да насърчават международното разбирателство чрез клубовете на Лайънс.

 

Визията: Да бъде световен лидер в общностното и хуманитарното обслужване.

 

Мото: Ние служим!

 

Глобални цели: Лайънс Клуб интернешънъл фокусира усилията на Лъвове върху пет области на обслужване с цел увеличаване на нашето хуманитарно въздействие, като постигнем обслужване на 200 милиона души годишно до 2021 г.

  • Диабет;
  • Околна среда;
  • Борба с глада;
  • Рак в детска възраст;
  • Зрение;

Глобалните цели могат да бъдат допълвани от всички чудесни идеи, с които клубовете служат на местно ниво и дават на Лъвовете нови възможности за посрещане на нарастващите предизвикателства пред човечеството.

No matter how you choose to serve, Lions matter now more than ever!